Noticia

COMPARATIVA ENTRE LES BEGUDES ENERGÈTIQUES I LES ESPORTIVES

09 de Octubre de 2017

Les begudes esportives ajuden a recuperar les substàncies cremades quan realitzem exercici, mentre que les energètiques ens aporten una potent dosi d'energia.rnMUTUALITAT FCF

Imagen principal noticia

La funció primordial de les begudes energètiques és promoure un ímpetu d'energia, una ràpida sensació de benestar i alerta. Per aquells que sovint es noten cansats i sense energia, el concepte d'una beguda energètica pot resultar atractiu. D'altra banda, les begudes esportives o hidradatants actuen per reposar pèrdues de líquid com a conseqüència de la sudoració.

Principals diferències

1. Concentracions de carbohidrats:

Mentre que les begudes energètiques tenen una concentració d’hidrats de carboni de 5-7%, les begudes esportives tenen una concentració de quasi el doble. És a dir, en la mateixa quantitat de líquid, les begudes energètiques tenen molts més hidrats que les begudes esportives.

Si penses que aquest és un punt a favor de les begudes energètiques, és important que tinguis en compte que una concentració d’entre el 5 i el 7% permet una millor absorció d’aigua i nivells més estables de glucosa en sang i menor possibilitat que es produeixin molèsties estomacals.

2.- Quantitats de sodi:

El sodi és un electròlit imprescindible. Intervé en l’equilibri dels líquids corporals per fora de les cèl·lules i és molt important per mantenir la pressió arterial. També resulta necessari perquè els nervis, els músculs i altres teixits corporals treballin apropiadament.

El manteniment d’un volum adequat de sodi és un factor clau en el rendiment esportiu, ja que està relacionat directament amb la capacitat per alliberar nutrients a les cèl·lules, per eliminar els subproductes metabòlics de les cèl·lules i per mantenir els percentatges de pèrdues de suor. En la mateixa quantitat de líquid, les begudes esportives tenen més del triple de sodi que les begudes energètiques.

3.- Aportació calòrica:

Al tenir una quantitat realment superior de carbohidrats, l’aportament calòric de les begudes energètiques també és realment superior. Al consumir, 354 ml de beguda energètica, estem consumint 155 kcal, contra 80 kcal d’una beguda esportiva.

Aquestes begudes estan promocionades al·legant que són idònies per tenir un millor rendiment en l’activitat diària i contra el defalliment. També és molt popular entre els joves que van a ballar durant hores i necessiten tenir més energia. En definitiva, aquestes begudes energètiques són un autèntic boom del segle XXI.

Els perills de les begudes energètiques

Malgrat aquest èxit que tenen entre la joventut no hem d'obviar els seus greus perills. Per aquest motiu, ens fem ressò d'un estudi publicat recentment als Estats Units que ha revelat els efectes cardíacs d'aquestes begudes energètiques i la seva relació amb la mort sobtada d'origen cardíac, tal com va advertir el doctor Francesc Carreres a la Conferència sobre la Mort Sobtada, celebrada la setmana passada a la seu central de l’FCF.

La informació arriba a ser més transcendent quan s'estima que entre el 30% i el 50% dels adolescents i adults joves dels Estats Units les consumeixen amb regularitat. En l'actualitat, aquestes begudes són summament populars en tot el món, encara que la seva seguretat estigui qüestionada, ja que se les relaciona amb esdeveniments cardiovasculars greus (arítmies i mort sobtada).

Les begudes energètiques potencien i estimulen l’energia corporal gràcies a l’alt contingut de cafeïna -el seu principal component- i altres agents actius com els sucres, la taurina, el complex vitamínic B, guaranà i el ginseng, entre d’altres. També milloren l’atenció i el rendiment físic. Però la seva associació amb altres substàncies com l’alcohol i/o les drogues poden avivar els efectes nocius de la cafeïna i, en conseqüència, derivar en problemes cardíacs. A més, el doctor Francesc Carreres (Fundació Cors Units) assegura que cal evitar l’excés de cafeïna de les begudes energètiques, ja que poden provocar arítmies en esportistes aparentment sans, amb conseqüències impredictibles.

La investigació feta als EEUU, explica que “les begudes energètiques es promouen com a cures miraculoses contra el cansament, la qual cosa ha aconseguit que el seu consum s’incrementi progressivament”. Per això, l’objectiu d’aquest estudi nord-americà se centrar en revisar els beneficis i les contraindicacions. I conclou: “No existeixen estudis concloents que demostrin els efectes beneficiosos de les begudes energètiques, però sí la suficient evidència dels efectes adversos d’alguns dels seus components més comuns. Són necessaris més estudis per determinar amb certesa la seguretat de les begudes energètiques, les quals posseeixen un potencial tòxic considerable, que no és informat degudament al consumidor”.


Sin Comentarios


Iniciar sesion

Leer también
05 de Mayo de 2020 EL COMPTE ENRERE A COMENÇAT
24 de Abril de 2020 YA ES OFICIAL EL FIN DE LAS COMPETICIONES
20 de Abril de 2020 VINE A JUGAR AMB NOSALTRES
10 de Abril de 2020 50 ANYS DE FÚTBOL FEMENI

Volver Noticiero

Utilizamos cookies propias y de terceros para elaborar información estadística y mostrarte publicidad personalizada a través del análisis de tu navegación, conforme a nuestra política de cookies. El usuario tiene la posibilidad de configurar su navegador pudiendo, si así lo desea, impedir su utilización, aunque debera tener en cuenta que dicha acción podrá ocasionar dificultades en la navegación. Si continúas navegando, aceptas su uso.

Aceptar Cambiar configuración